Кошница за пазаруване


Sursum Corda


Автор: Георги Елдъров
Анотация: ГОРЕ СЪРЦАТА (от латински) е автобиографична книга, пътепис през живота на францисканския монах Георги Елдъров (1926 - 2011).
Цена: 25 лв.  бр.


Детайлно описание: Архимандрит проф. Георги Елдъров е роден през 1926 г. в в ямболското сeло Топузларе (сега Зорница ) в униатско семейство. През 1947 г. завършва лицей и католическа семинария в Асизи, а по-късно богословие в Рим.

Преподавал е богословие в САЩ. През 1960 г. е назначен за експерт при Втория ватикански събор. В продължение на 27 години е визитатор за българите католици в емиграция. Две десетилетия ръководи българската секция на радио Ватикана. През 1981 г. създава Български книжовен дом "Абагар" в Рим, който съхранява 30 000 документа за нашата история.

Дълги години е бил професор в Богословския институт "Сан Серафико" в Рим. Той е първият шарже д`афер на Ватикана в София след промените. Умира на 11 юли 2011 г. след кратко боледуване.

Най-високопоставеният българин католик при Ватикана е един от най-дейните български интелектуалци в емиграция.

Написана за страниците на вестник “Абагар”, тази книга е събрала историята на изключителния и наситен със събития живот на големия български духовник, дипломат, историк, журналист. Преживял много от най-значимите събития в историята на ХХ век и католическата църква, той описва живота си открито, документално точно и с тънко чувство за себеирония.

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн