Кошница за пазаруване


Франциск Асизки


Автор: Архим. Проф. Георги Елдъров
Анотация: Житие по източниците му; Издава „Грифимакс” – 2005г.
Цена: 10 лв.  бр.


Детайлно описание: "Представата ни за средновековния светец „Франциск Асизки (1182 – 1226), днес е силно повлияна, според случая, от иконографския му образ в манастири, базилики и музеи, или от литургичния и простонароден култ към личността му на канонизиран аспект и чудотворец, от поведението и дейността на неговите последователи – францисканите, играли винаги незаменима роля в живота на църквата, с подвизите, компромисите и даже ограниченията си. 

В някои среди той е най-вече известен с отношението му към природата и животинския свят, с голямата си толерантност към хората с различни убеждения, въпреки заблудите и слабостите им, и с готовността му да играе ролята на помирител.

В литературата още през средновековието, са известни опити за неговото митологизиране… той обаче е преди всичко човек, появил се в дадена среда – точно определена по време и място – и поставен пред обикновени и по-специални предизвикателства, които посреща с физическите си и нравствени ресурси – нито изключителни, нито оскъдни,- кога лесно и почти естествено, кога трудно и с противоречия. 

Накрая излиза победител и образец за другите. Това последното именно пожелахме да предложим на българския читател с този наш очерк: да покажем конкретния път, извървян от него, с етапите, с темповете и трудностите – и вътрешни и външни, които трябваше да преодолее.

Само така неговия пример може да се превърне в стимул да пробваме, поне също и ние да му подражаваме. Иначе какъв е смисъла да се наслаждаваш на житието на подвижника?"

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн