Кошница за пазаруване


Учители будители - Ефрем Каранов


Автор: Жеко Попов
Анотация: Книгата е увлекателен разказ за живота и делото на един недостатъчно известен учител и общественик от миналото. Автор: Жеко Попов; Издателство "Просвета" - 1994г.
Цена: 5.70 лв.  бр.


Детайлно описание: Въз основа на документален и изследователски материал се доказва неговият принос за развитието на образователното дело в Югозападна България и Македония, участието му в национал освободителните борби на българите в Македония и Одринско, а също и дейността му като фолклорист, краевед, преводач.

Проучен е и родът Каранови, чиито потомци и до днес са изявени представители на българската интелигенция. Предлаганата книга ще бъде интересна за учители и ученици, за научни работници и за културните среди.


Ефрем Каранов произхожда от видно българско семейство от гр. Кратово (днес в пределите на Република Македония). Закърмен с идеите на българското възраждане, непосредствено след Освобождението той потърсил по-благоприятни условия за живот и творчество в освободена България.

Установявайки се в Кюстендил, Каранов посветил целия си живот на съзидателния процес за възстановяване на българската държавност – като учител, учен с ценни приноси в българската фолклористика и история и като виден деец в национално освободителното движение в Македония и Одринско.

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн