Кошница за пазаруване


Това е то


Автор: Белчо Дончев
Анотация: Безусловните неща в този наш живот са само две. Раждането и смъртта. Всичко останало е следствие на причини, които са ни оставили родителите ни, и причини за следствия, които ние оставяме на децата си."
Цена: 10 лв.  бр.


Детайлно описание: Много е прост този живот и направо се чудя на тези, които не го разбират. На мене ми е лесно, защото отдавна съм на „ти” н Нещата, които не разбирам. Сиреч приел съм ги като свои, едва ли не като родени преди мен, родени от мен, и родени след мен, като не правя никаква разлика между трите. Всички те са неразбираеми – близки, неразгадаеми – но наши, в смисъл и мои, и аз съм техен, на тези Неща, които пиша с главна буква, защото Нещата определят моя живот, а не моят живот – Нещата. Което си е трагедия.

А може би е комедия. А навярно нито е комедия, нито е трагедия, просто е онази отсечка от Живота, в която Съдбата ни е включила без никаква предварителна подготовка, без инструктаж, без да ни подаде реплика и да ни отреди роля! И всичко това гадната съдба оставя като отговорност на нас, родените случайно, живеещите  случайно, защото няма нищо по-случайно от човешкия живот и сега ще ви го докажа:


Както много добре знаете от личен и наследствен опит, всеки човек се ражда вследствие на добронамерените или случайни усилия на двама други човека – неговите майка и баща. Те от своя страна са резултат от усилията на техните майка и баща, които общо са вече четирима. Всяко поколение е резултат от усилията и надеждите на удвоеното предишно поколение. Без да твърдя и да съм уверен, че тези усилия са били винаги разумни и оправдани във философски аспект, плахо искам да заявя, че пресметнах следното:

Ако всяко поколение се ражда през средно 25 години, то, за да се родя аз, през последните хиляда години пряко в моето създаване са участвали 2 798 044 903 504 (два билиона, седемстотин деветдесет и осем милиарда, четиредесет и четири милиона, деветстотин и три хиляди, петстотин и четирима) човека, половината мъже, половината жени! И ако само един от тях е умрял поради милион различни и съпътстващи го ежеминутно причини, преди да е дал живот на следващия, просто днес нямаше да ме има. Апропо, това се отнася за всеки човек.

А за две хиляди години?
А за три хиляди?...
Ето, някаква такава наследствена и наследствена отговорност всеки човек носи в гените си!!!
Просто не мога да си представя как след една такава констатация на безусловни факти някой човек доброволно може да стане комунист! За гоце и дума не може да става.

Да, ама стават! И комунисти стават и гоцета стават! Въпреки крайно ограниченото време, което Бог, биологията и генотипът им е определил, въпреки Разума, до когото за съжаление те нямат достъп, въпреки пълното похабяване на собствения си смисъл, въпреки всичко, което прави този Живот толкова красив и единствен, те стават комунисти!!!

Никой не може да ме разубеди, че аз съм нещо уникално и единствено съществуващо в познатия ни свят. Нищо не може да ме отклони от пълната увереност, че всеки човек е нещо също толкова единствено и уникално…
 
„Това е то” - Белчо ДОНЧЕВ
 

© 2020 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн