Кошница за пазаруване


Списание "Македоно - Български преглед „ВАРДАР”"


Автор:
Анотация: Списание за история и съвременни проблеми на българската етническа общност. Издава Българския дискусионен клуб в град Торонто, Канада. Година 2, 1995, кн.2


Детайлно описание: СПОРАЗУМЕНИЕТО
Илинденското възстание и Торонто
Слово произнесено от Наум Кайчев, генерален консул на Република България в Торонто на 31.07. 1999г. в Хърватския парк в Мисисага, Онтарио, на пикникът по повод 96-годишнината от Илинденското възстание, организиран от Канадо-българската асоциация
 
Скъпи сънародници,
Братя и сестри,
„Признавам, че съм безкрайно развълнуван да Ви видя всичките тук, събрали се на толкова хиляди километра от родината, за да почетем примера и подвига на нашите предшественици от преди почти столетие.  Тогава,  преди 96 години българите, останали под отоманската власт решиха, че е дошъл моментът с оръжие в ръка да постигнат свободен по-добър живот.

След като през 1878г. Берлинският конгрес ги извади от образуващото се българско княжество и ги върна обратно под турско владичество, нашите сънародници от Македония и Одринска Тракия не се отчаяха и продължиха постепенно, с подобрение на училищата и стопанството си, да се стремят към новия живот на свободни граждани. Уви, под ретроградното управление на султан Абдул Хамид това бе слабо възможно. 

Оказа се, че българинът нито може да има нормални политически права в империята, нито пък икономически да се замогва, по подобие на своите братя в свободното княжество, да не говорим пък за стандартите на по-напредналия западен свят. Османската империя даваше управлението в ръцете на привилегировани правоверни, като в същото време беззаконието, корумпираната администрация и митническата политика слагаха кръст на всяка идея за стопански просперитет. От гимназиите в Солун, Битоля, Скопие и Одрин, от университетите в София и Западна Европа излизаха прекрасно подготвени млади македонци и тракийци, които не намираха приложение на таланта си в родния край. 

Тогава младата генерация реши, че няма друг път, освен с пушка в ръка да се извоюва правото на свободно развитие: тя основа ВМОРО в Солун и ВМОК в София, тя поведе през 1903 г. обезправения народ с пушка в ръка срещу чуждия господар. Известна е епопеята, последвала след светлите християнски празници Илинден в Македония и Преображение в Тракия. Оказа се ,че борбата на десетината хиляди слабовъоръжени възстаници за народностното име и за православната вяра има минимални шансове срещу многократно превъзхождащата ги, обучена от западни инструктори редовна османска армия…”

 ------------------------------------------


Статии и рецензии
Конференцията по Проблемите на Балканите под егидата на Кернегиевата фондация за Мир в София и Сега на къде? …1 стр.
Приветствено слово по случай 3 март произнесено от Г-н Димитър Филипов – Генерален Консул на Република България в град Торонто …5 стр.
Коментар от Диан Лардев …8 стр.
ДЕКЛАРАЦИЯ  на движението за Национално оцеляване „Воля за България” ….11 стр.
Македонския въпрос в миналото и днес от Доц. Стоян Германов …12 стр.
Съобщение за разговора проведен с българи от Егейска Македония живеещи в Торонто …17 стр.
Другите за нас (Писма до Редакцията) …28 стр.

Хроника от Македония …56 стр.

© 2020 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн