Кошница за пазаруване


Репресиите – книга 4


Автор: Съставител: Васил Станилов
Анотация: Продукцията на издателство „Работилница за книжнина” запълва белите пространства в нашата история и съвремие. Тя буди заспалата ни памет за престъпленията на комунизма и неговите жертви
Цена: 15 лв.  бр.


Детайлно описание: Душевните разстройства, придобити по пътя към СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ

1. Неврозата от комунистическия начин на живот
(Изследване на група български психиатри, живеещи на Запад, под ръководството на д-р Марин Чолаков – Кьолн, Германия)

Комбинацията от постоянен страх и едновременно потискане на човешкото у човека (на първо място отнема правото му да се изживява като човек, както и съзнанието за обезценяване на собствената му личност и на човешкото в нея) бе поставена в служба на политическите цели на реално съществуващия комунизъм още от първите години на „утвърждаване и укрепване на народната власт”. Тази комбинация се оказва „удобна средство” за превръщането на обикновените хора в подчинена и послушна работна маса. 

Типичен пример е създаденото по това време специално понятие „нуждаещ се от сплашване”. Обикновеният човек едва ли скоро  ще забрави всички онези ужасни прийоми на сплашване, с които си служеше „народната власт”, за да успее в късо време да всее необходимата доза страх. Всекидневното всяване на страх и задушаването на собственочовешките качества се превърна за едно-две десетилетия във фактор с голяма болестотворна мощ, най-вече когато двата момента упражняват едновременно и непрестанно своето болестотворно  действие. 

Така се появява НЕВРОЗАТА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ.  Типично за нея е, че болните обикновено късно разбират, че са нервно болни, едва след като близки и познати им обърнат внимание на това. Като че ли началният стадий на това невротично смущение всячески се „старае” да се „скрие” и остане незабелязано.  За разлика от други неврози, тази започва с прикривани зад маската на примирение и безразличие продължително неспокойствие и напрегнатост. 

Нейното манифестно начало се характеризира с три признака, които настъпват най-често едновременно.

Първият е потискане на чувството за радост: способността да се изживява радост се загубва, радостните изживявания изчезват от всекидневието на заболелия. Безрадостността придава от самото начало един лек депресивен оттенък в поведението и изказванията на засегнатите… вторият признак е силния продължителен страх, при който в началото, както при всеки болестен страх, става въпрос за интензивна боязън…

 
 

© 2020 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн