Кошница за пазаруване


Привет Сталину!


Автор: Евгени Генчев
Анотация: Зверове и животни
Цена: 10 лв.  бр.


Детайлно описание:

Прозата на Евгени Генчев е по своему гениална – абсурдна, шокова, поетична и плаха. Тя протича като токов удар през опошленото ни подсъзнание, с което всяка вечер спокойно си лягаме. И с което сутрин се будим, предварително доволни от себе си. И сърдити на света около нас. 

От години Генчев е антигерой – той не живее просто самотно, а е тотален самотник, който тихо страда в столичната пустиня и прави от строшените си пясъчни часовници временни компаси. Съдбата му се разпада на частици още в казармата на Народната ни република, когато е пребит от ротния си с дръжката на боен пистолет – губи съзнание и пропада за дълго в себе си. Оттогава поема по болезнения път на наплашено до смърт същество, което не иска да е звяр, нито само живо животно. А човек като всички останали.

„Привет, Сталину!” е третата му белетристична книга, докато “Демоничната крива” и “Адамови чеда” останаха забелязани само от литературния печат, който след разгромяващата победа на Великата ноемврийска контрареволюция е с все по-затихващи функции. Но Генчев не напише, за да бъде забелязан, той и без друго е белязан и набелязан от Бог, а защото вдишва и издишва смисъла на съществуването си чрез тракането на пишещата си машина.

Евгени мисли, съответно съществува, предимно чрез обладаващите въображението ни образи, чрез виртуозни изпълнените криви, чрез кристално чистите си находки и смайващите миражи. Пред вас стои странен и стъписващ писател, когото можете и да не четете. Особено, ако ви плаши възможността да надзърнете в себе си, в космогонията на душата си, през процепа между паметта и безпаметността.

Аз надникнах в този космически комин, излетях през него нагоре и се върнах при себе си. Жалко е, че не останах там и сега се налага пак да участвам в несъвършенството на сътворението, наречено живот.
 
                                                                                     Румен Леонидов

© 2020 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн