Кошница за пазаруване


Православната църква на българите в Америка – 2 том


Автор: Георги Генов
Анотация: Православната църква на българите в Америка – 2 том (1924-1931), София 2013г, д-р Георги Генов, издава ТЕМПО, Второ преработено и допълнено издание на "Американската православна църква на българите", т.1, ч.2; Издание в 5 тома - ЦЕНА 45 ЛВ.
Цена: 9 лв.  бр.


Детайлно описание: Из „Окръжно” на Българския Екзарх Йосиф за опасенията му, че българите, които отиват от Македония в други държави, ще изгубят вярата, езика и народността си
Март 1906г.
 (…)
Българите отиват в една страна…”която е стопила и постоянно претопява преселници културно по-силни”, отколкото са нашите българи, които „ще изгубят и при случайна материална сполука, най-скъпото си – вярата, езика и народността”,а това е твърде важно за бъдещето на нашия народ…
(…)
Подпомагането на вярата в Новия свят представлява първостепенна национална задача и с влиянието църквата трябва да посъветва към въздържание от емигриране, иначе то „пробира здравето и силата на казите” и ги праща далеч.
Тя (емиграцията) има вече своите апостоли, както и своите жертви. Непознати днес, тия жертви утре ще бъдат съдбоносни за ЕТНИЧЕСКИЯ ЛИК НА КРАЙНИНИТЕ, които пращат днес здравието си, силата си, надеждата си в МОЧУРИТЕ на Американските щати”
(…)
„Православната църква на българите в Америка” – 1 том – Георги Генов
 
№189
Сведение за създаването на българско училище към черквата в Торонто и Българската църква в Индианаполис

1930г.
Петата българска православна църква е „Св.Стефан” в Индианаполис, Инд., на 226 Блякфорд стрит, до един малък парк в центъра на града, построена на 1 юний 1915г. Уредник при църквата бе свещеник Никола Павлов от Дебърско, Македония, бивш македонски революционер, който напусна длъжността си през 1920 година и се отдаде на търговия в Шрифтпорт, Луизиана, заедно със синовете си, гдето живее и до сега. Църквата Св.Стефан” е на два етажа, на първия етаж е храма, а на втория голяма и хубава зала, която служи за забавления, сказки, вечеринки и др. Уредник при църквата в Индианаполис от 1930 година насам е протопрезвитер д-р К, Ценов, който същевременно е и началник на ългарската православна мисия в Америка, която длъжност заема от септемврий 1922 година, когато дойде в Съединените щати.
 
Гео Неделков

 

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн