Кошница за пазаруване


Православната църква на българите в Америка– 5 том


Автор: Георги Генов
Анотация: Православната църква на българите в Америка– 5 том (1965г.до наши дни), София 2013г., д-р Георги Генов, издава ТЕМПО; Второ преработено и допълнено издание на "Американската православна църква на българите", т.1, ч.5;Издание в 5 тома-ЦЕНА 45 ЛВ
Цена: 9 лв.  бр.


Детайлно описание: Епископ Кирил Йончев за българската православна църква под комунизма
01.01.1967г.
Българската православна църква под комунизма
Епископ Кирил Йончев*

Известен факт е, че сред държавите под комунизма, България е най-верния съюзник на Съветския Съюз. Новата конституция на държавата, административната структура, икономическия и социален ред, армията, образованието, дори международната политика на държавата, пряко напомнят тези на Съветския Съюз.

На 9 септември 1944г., малка група комунисти-партизани, поддържани от Червената армия, превземат Правителството, България губи своята независимост. Вследствие на това, българската Православна църква се озовава в много трудна позиция. Новото комунистическо правителство, вдъхновено от ученията на Маркс, Ленин и Сталин, обявява открита война на всички религиозни демонстрации, но основно на духовенството и верните на Православната Църква, която е прегърнала голямо мнозинство от хора. 

Епископите, свещениците и гражданите били извеждани от домовете си и изпращани насила в трудови лагери; други били затваряни, а много други – убити. Нямало е съдебен процес, само брутално действие на полицията. Атмосфера на омраза страх и беззаконие взимали надмощие из страната. Фанатиците, с тяхната антирелигиозна пропаганда, безсрамно се присмивали на религиозните служби и церемонии; църквите и манастирите били осквернени.

И като резултат на тази антирелигиозна кампания и ужасяващ терор, българската Православна Църква загубила всички привилегии и права, на които се радвала в миналото.


Начинът, по който тази велика религиозна институция, с дълбока национална традиция, старовековна история и признато достойнство, била подлагана на систематично унижение и разрушение е наистина повече от трагедия. Но в същото време това е показало окуражаваща проява на вярата в Бог и твърда приобщеност и вяра в Църквата, почти достигаща рамките на мъченичеството. 

Преди не много време Сталин написал: Партията не може да бъде неутрална спрямо религията. Тя води антирелигиозна борба срещу всички и всякакви религиозни предразсъдъци.” Друг комунистически писател и лидер казал: „религията и комунизмът са несъвместими на теория и практика. Борбата срещу религията трябва да продължи с цялата енергия и упорство.” (Бучарин). По този начин комунистите в България, че те са достойни за доверието гласувано им от Съветска Русия…


------------------
*Негово Преосвещенство Епископ Кирил бил ръкоположен в Руския Източноправославен Манастир „Света Троица”, Джорданвил, Н.Й., през август 1964г. Той е прелатът, на когото е поверена единствената свободна българска източноправославна епархия в Съединените Щати и Канада. 

 

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн