Кошница за пазаруване


Планетата Земя е тъжно-синя


Автор: Кристина Митева
Анотация: Кристина Митева е културолог по образование и писател по призвание. Това е първата й книга. Работила е като редактор и библиотекар. Неин е блогът за интервюта с най-различни известни и неизвестни, хора "Един от нас споделя"
Цена: 7 лв.  бр.


Детайлно описание: В три новели Кристина Митева е отразила своя вътрешен свят. Метафизичните й усещания за реалността, разгърнати като трогателни приказки.

"Феникс" е една вълшебна приказка: за малки и за големи. Дори болезнена на места, но много красива приказка. Историята всъщност е толкова многопластова, че всеки различен читател от 6- до 100-годишен ще открие нещо различно в нея. Не мога да я сравня с никакви други образци, освен с приказките на Оскар Уайлд - искреността ми пречи да го премълча, защото с тази си творба Кристина наистина застава до подобните творби на величието в световната литература.

Стефан Кръстев, писател


Думи за красивите приказки

Светът е мрачно място.би си казал човек, когато излезе сутрин на улицата; ао при това се е родим току-що и не познава ни света, ни ръмженето на улиците му.И те го блъснат като вълна в гърдите. Какво шумно и стряскащо място е света! Така би си казал човек. Но има различни светове. В тоя наш свят. В света има много, безброй различни светове. Светът не е едно място.

Има и приказки. Мисля, че думите са най-съвършената част от света. Понякога ние се опитваме наивно да изразим света с думи. Да го отразим, да го опишем. Да направим там нещо си с него. Посредством думите. Но това е наивно. Думите са едно – светът е друго.С думите може чисто и просто да се направи друг свят. И в него да няма ръмжене на улици и на плашещи неща и да няма мрак и мъка. А може и да има.


В света, създаден от думи, ние решаваме. Това е великото и сладкото в него. Думите са градивните тухли на Другия свят. На един от възможните Други светове.  Когато започнах да чета разказите – приказки на Кристина, аз размислих за това. За думите – като коридор към друг свят. Защото Кристина създава един друг свят. И го изпълва с малки и красиви същества. 

Нейният Свят е някак по-безплътен и  много по-фин. Неговите градивни частици са изтънчени и по-крехки. Фина материя. Пеперуди и водни кончета пърхат из този свят и от реките не изхвърчат омацани с мазут сомове, а ефирни птици феникс. Те копнеят. За откъсване от грубото и задържащото. От задушаващото. Измъкват се от старите си груби кожи. В този свят на материални неща ефирният ни дух копнее за освобождение. 

Приказките на Кристина са врата към такова освобождение. Влизайте през думите в другия свят и пейте там. Пърхайте и вие. Понякога може и да изгорим. Но изгарянето е само път към ново прераждане. За разлика от будистите, за които целта е да се спасят от кошмарния цикъл самсара – цикълът на вечните прераждания, ние, хората запленени от ефирния, създаден от нас свят на думи и лъчисти фантазии – искаме да останем вечно тук  да се въртим вечно в този кръговрат. Превръщайки се от едно в друго красиво създание.  

Приказките на Кристина ни казват като че ли така: Всяко създание, ако е описано от добър човек, ако е създадено от мил човек за света на думите – е красиво. А аз никога не съм виждал на живо Кристина – наистина. Видях я във фейсбук. Там има снимки. Галерия от образи. На някои от тях тя ми заприлича на съвсем младия Чарли Чаплин. Вдъхновено лице. Казах си- това вдъхновено лице няма да ме излъже. Та нима Чарли не е най-великият вдъхновен създател на други светове? На други, красиви, ефирни, фини светове? В които няма думи, но има онова, другото… как се казваше то?


Приказките на Кристина са нежно съвършенство.
 
Калин Терзийски

© 2020 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн