Кошница за пазаруване


Исторически архив, година ХV, кн. 32, ноември 2014 - февруари 2015. Американските протестантски мисионери доказват, че в Македония живеят главно българи.


Автор: Георги Генов
Анотация: Двуезично издание, базирано на оригинални документи: доклади, дописки, протестни петиции, брошури и др.
Цена: 17 лв.  бр.


Детайлно описание: Книгата съдържа:

1. Историческото изследване на д-р Георги Генов за апостолската дейност на американските протестантски мисионери на Балканите в средата на ХІХ век, малко след 1831г., когато се установяват в Цариград и се радват на радушен прием сред цариградските арменци. "...Мисионерите се чувстват поощрени да разширят работата си върху Балканите. Те възнамеряват да действат сред мохамеданското население, по-точно сред помаците. Вместо това откриват един нова за тях народ - българите...Мисионерите идват на Балканите с убеждение, че населението е в мнозинството си гръцко. И с известна изненада установяват, че всъщност мнозинството от населението в Европейските владения на Турция е българско..."(Г.Генов)

2. Рецензията на Николай Поппетров "Изследване - отправна точка" за книгата на Георги Генов "Американският принос за възраждането на българщината, с особен оглед към личността на Илайъс Ригс" "...Приносното в книгата е не само и не толкова в биографичния разказ, нито само в очертаването на приносите на Ригс за българското общество...а, че чрез дейността на протестантския мисионер се маркират изходни позиции за проучване на рецепция, за формиране на взаимоотношения, за основни аспекти на чуждо (в случая - протестантско) интелектуално влияние..." 

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн