Кошница за пазаруване


Беломорска Македония (1908-1916)


Автор: Георги Генов
Анотация: Монография; Издава: "ТЕМПО" - 2014г.
Цена: 13 лв.  бр.


Детайлно описание: Народностен облик

…”Налице е един интересен факт – въпреки, че след Междусъюзническата война от Беломорска Македония се изселват около 30 000 българи в началото на гръцкия режим тя е по-българска отколкото в 1912г. Съотношението между народностите е съответно:

340 000 българи срещу 261 000 инородци (146 000 турци и 115 000 гърци); българското население е 56,5% от общия сбор на трите народности (601 000). То представлява абсолютно мнозинство.

Никой автор в сериозната историческа наука не оспорва факта, че българите в Беломорска Македония към 1912/1913 г. са били мнозинство. Вече беше споменато за големите руски учени – професорите Флорински и Яцимирски, както и за мнението на участващия в Карнегиевата комисия и един от главните съставители на доклада и професор Милюков…

Ще приведем още няколко примера: Изследователят на Македонската етнография – френският абат Каро, директор на българската католическа гимназия в Солун смята, че славяните в Макдония преди Балканската война са били мнозинство и са говорили български. Друг французин – Жозеф Ално пише: „Българите явно са най-многобройните в Македония и техният език е най-разпространения.” На същото мнение застават: Жорж Санжон в своята „История на България” и Луй Леже в статията „Македонските славяни са българи”. 

Ето какво пише и Робер Пелисие в полемичната студия „Македония гръцка ли е?”: „По мнението на всички безпристрастни учени компетентни по този въпрос…, чийто авторитет ги поставя над всяка подозрителност, гръцки села има само в Южна Македония, т.е. на юг от Бер и Халкидическия полуостров”. Що се отнася до малко останалите турци в тази област след 1912 г. той отбелязва: „Те нищо не биха изгубили, ако станеха български поданици. 

Онези техни братя, които живеят в България, ясно свидетелстват за уважението, което българското правителство и народ хранят към техните права, лична свобода и имоти.” Не се различава становището на Леон Ламуш и на Жорж Голис. Видни англо-саксонски учени в един глас бранят правата на България върху Беломорска Македония. Гръцките вестници яростно се нахвърлят върху братя Бъкстон, които твърдят, че по-голямата част от Южна Македония е с Българско мнозинство, а лорд Брайлсфорд е обявен за краен българофил поради същата причина. Всички протестантски пастори , пребивавали в Беломорска Македония, я смятат за област с преобладаващ български елемент…”


 


 

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн