Кошница за пазаруване


Автобиографична хроника


Автор: Ваня Бояджиева Газдова
Анотация: "Живо и увлекателно написана книга, незаменим документ за миналото на Ямбол и венец на една творческа биография" - Любомир Котев
Цена: 15 лв.  бр.


Детайлно описание: „Веднага след Коледа* започнаха двучасовите писмени изпити по всички предмети. Те се провеждаха за всички ученички** в голямата занимателна в Стъди хол. Пред залата на една дъска бяха закачени шест цвята тетрадки - бяла, зелена, синя, червена, жълта и оранжева. На всяка тетрадка беше написано за кой клас е определена. В залата тетрадките бяха наредени по една на чин, така че всяка една от тях беше заобиколена с други цветове.

Още щом влезем в залата всеки се устремяваше към тетрадка с цвета на своя клас. Всяка ученичка беше заобиколена от пет ученички от други класове, така че никой не можеше да преписва. Времето беше само два часа, а въпросите бяха много и не можеше да се разчита на помощ от друг ученик. На бюрото до вратата стоеше една учителка и зорко следеше да има пълна тишина и ред. Щом изпитът започваше и тя засичаше времето. Във всяка тетрадка имаше поставен лист с напечатани въпроси, на които трябваше да отговаряме писмено. Не трябваше да питаме абсолютно нищо. 

След изпитите на 30 декември си тръгвахме за ваканция, като ни даваха книжките с бележките. В колежа нямаше пълни отличници. Нито се стремяхме към това. (...) Бележкарство нямаше. Взаимна помощ обаче имаше. Особено по-големите помагаха всячески на по-малките. За тези 6 години само един пълен отличник беше излъчен и това беше Емил Атанасов от класа на „35“.

На края на годината, при получаване на дипломите им, мистър Бляк покани баща му на сцената и, както си беше дошъл човекът от село с потурите и пояса, Бляк го прегърна и целуна пред целия колеж, като му каза, че трябва да се гордее със своя син, както всички ние се гордеем с него, защото от 10 години до този ден той е единственият пълен отличник. Ние му се радвахме и му ръкопляскахме. Емил завърши медицина и чух, че после станал отличен хирург.“

(Из „Автобиографична хроника“ на Ваня Бояджиева Газдова)

* декември 1933 г.
** през описания период Американският колеж в София обединява мъжко и женско училище

© 2021 Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн